Recycled polyester

Recycled polyester

Polyester er en av de nyere fibrene, sammenlignet med bomull og ull, som derimot har mange år på baken – det er ca. 70 år siden man brukte POLYESTER fibre for første gang. Men i løpet av de 70 årene har det gått veldig fort. I dag er mer enn 50 % av alle tekstilfibre laget av polyester – og det er gode grunner til dette. Polyester er en utrolig sterk fiber, den er holdbar og den krøller seg ikke. Klær laget av polyester er også enkle å behandle og rengjøre.

kvinne kledd i polyester

Mer enn halvparten av alle klær er i polyester

Selv om mer enn halvparten av alle klær er laget av polyester, så er polyester også en av de mest kontroversielle fibrene, og i noen tilfeller er den også veldig utskjelt.

Dette skyldes hovedsakelig det faktum at polyester i hovedsak er laget av olje. Mer enn 70 millioner fat olje brukes årlig i polyesterproduksjon. Samtidig er produksjonen av polyester svært energikrevende  – faktisk tar det dobbelt så mye energi å produsere polyester som det gjør å produsere konvensjonell bomull.

Et annet problem med polyester er at fiberen ikke er biologisk nedbrytbar – det tar opptil 200 år å bryte ned polyester i naturen. Det er derfor svært vanskelig å kvitte seg med gamle klær laget av polyester - i hvert fall hvis du må gjøre det på en ansvarlig måte.

Det er absolutt veldig forurensende å brenne polyester, siden den er laget av olje og det vil derfor avgi store mengder CO2.

Bare bruke recycled polyester

Det er klart at polyesterfibrene har noen fordelaktige egenskaper som ikke finnes i andre fibre.

Derfor har vi i NorthOrganic valgt å fortsette å bruke fiberen i produktene der det gir mening funksjonelt - det er rett og slett ingen alternativer som er gode nok.

Vi vil imidlertid ikke bruke fiberen i sin tradisjonelle forstand. I stedet har vi valgt å bare bruke resirkulert polyester. Så hva betyr det?

ansvarlighet
resteröds polyesterklær

Bruke gammelt plastavfall

Resirkulert polyester handler i hovedsak om resirkulering av noen av ressursene vi allerede har satt ut i verden. Det er rett og slett så mye plast i verden allerede at det relativt enkelt kan forvandles til nye polyesterfibre.

Du kan bruke gamle plastflasker, gamle fiskegarn og gamle, avlagte tekstiler som resirkulert materiale. I utgangspunktet tar du plastavfall og gjør det til noe nytt og veldig nyttig - du gir bare plasten et nytt liv.

Vi synes det er helt fantastisk.

Faktisk bruker du opptil halvparten så mye energi når du bruker gamle plastflasker eller tekstiler til å lage nye polyesterfibre, enn når du lager polyester fra ny olje.

Så hvis du også synes det er  fornuftig å bruke gammelt plastavfall til å lage nye polyesterklær, i stedet for å bruke ny olje, så se etter vårt resirkulerte Polyester-merke når du kjøper klær på denne siden.