Økologisk bomull

Økologisk bomull

Bomull er, og har lenge vært, en av de mest brukte fibrene i tekstilproduksjon - opptil en tredjedel av alle klær produsert globalt er laget av bomull. Bomull i seg selv er et fantastisk fiber som er utrolig mykt, svært ventilerende og har en høy absorberingsevne. Bomullsfibre kan faktisk absorbere mellom 24 og 27 ganger sin egen vekt. Til tross for alle de gode kvalitetene som bomullen har, er det store konsekvenser av måten konvensjonell bomull dyrkes på.

bomull

Konvensjonell dyrking af bomull har store konsekvenser

Dyrkingen av konvensjonell bomull i seg selv, har store konsekvenser for jorda den dyrkes på, og på menneskene som dyrker den.

Bomull krever en ekstremt høy mengde vann og dyrkes i stor grad på steder der det allerede er mangel på rent vann. I tillegg brukes vanvittige mengder farlige kjemikalier som er ekstremt skadelige for mennesker - rundt 16% av verdens forbruk av insektmiddel og 10% av verdens plantevernmiddel brukes i bomullsproduksjon, til tross for at bomullsproduksjonen bare opptar ca 2,5% av verdens jordbruksland.

Det er også anslått at 77 millioner bomullsbønder blir utsatt for farlige plantevernmidler hvert år, og ifølge WHO er disse giftene ansvarlige for mer enn 20.000 dødsfall årlig. Det er derfor åpenbart for alle at konvensjonell bomull er noe som, for alt i verden, du bør holde deg borte fra.

Det er absolutt vår veldig klare holdning. Dessverre er dette imidlertid ikke den generelle holdningen hvis du ser på bransjen generellt - bare ca 1% av bomull over hele verden dyrkes organisk.

All bomull fra NorthOrganic er økologisk produsert

Siden bomull er, som nevnt, et fiber med svært unike egenskaper, er vi på NorthOrganic selvfølgelig interessert i å bruke og beholde fiberen i våre produkter. På den annen side, så  distanserer vi oss veldig mye fra konvensjonell bomull og hele økonomien som er bygget rundt denne skadelige måten å dyrke bomullsfibre på. Av denne grunn vil bomullen du finner i våre produkter alltid i det minste dyrkes organisk. Hva betyr det egentlig?

Når bomull dyrkes organisk, betyr det først og fremst at dyrkingen er mye mer bærekraftig og mye sunnere for både jorda den dyrkes på, for miljøet og for de som dyrker den. En stor del av økologisk bomullsdyrking er basert på utdanning og optimalisering.

organisk bomull t-skjorte

Udvalgte produkter i økologisk bomuld