bambus

Bambus

Når vi snakker om bambustekstiler, snakker vi i utgangspunktet om viskosefibre. Det kan være vanskelig å forklare hva slags fiber viskose er. Det er ikke en naturlig fiber (som ull og bomull), men det er heller ikke en syntetisk fiber (som polyester) - det lander et sted i mellom.

Bambus

Mest bærekraftige plante

I tillegg til de fantastiske egenskapene til bambusfibrene, er bambusplanten en av de mest bærekraftige plantene som er tilgjengelige. Den har et naturlig forsvar mot bakterier, noe som gjør at den kan vokse uten bruk av farlige plantevernmidler. I tillegg vokser bambusen uten behov for vanning. Bambusplanten er faktisk også enormt ressurseffektiv, og vokser ekstremt fort – opptil en meter om dagen.

Bambus absorberer fuktighet

Viskosefibre av bambus fremstilles ved en kjemisk prosess der tre eller gress brytes ned til en flytende masse, som behandles gjennom ulike prosesser og til slutt blir fibre. Viskosefibre av bambus er runde, luftige og veldig myke. Fibrene har en vinklet struktur, noe som betyr at luftlommer skapes naturlig mellom fibrene. Disse luftlommene gir en isolerende og temperaturregulerende effekt i stoffet. De samme luftlommene  mellom fibrene gjør det til og med mulig for stoffet å enkelt absorbere og transportere fuktighet bort fra kroppen. Tekstiler av bambus viskose kan absorbere tre til fire ganger så mye fuktighet som bomull før det føles vått.

Til tross for sine mange gode funksjonelle egenskaper, har viskose ofte vært en svært utskjelt fibertype. Dette skyldes at i tradisjonell viskoseproduksjon brukes store mengder kjemikalier – vanligvis på en uansvarlig måte, hvor kjemikaliene bare slippes ut  i naturen. I tillegg har forskning vist at viskoseproduksjonen er medvirkende til at gamle og truede trær, i stigende grad finner veien inn i våre klær. Viskosen bidrar samtidig til utryddingen av truede tre- og plantearter, som skulle ha vært med på å stabilisere vårt klima.

bambus absorberer fuktighet
bambusproduksjon

Bærekraftig bambusproduksjon

Hos NorthOrganic har vi den veldig klare holdningen, at viskose produsert ved hjelp av tradisjonelle metoder ikke hører hjemme i tekstilproduksjon – og derfor ikke i våre produkter. Viskosefibret er imidlertid fylt med så mange gode egenskaper at vi ikke bare kan avstå fra å bruke den. Så vi har funnet en løsning der vi kan oppnå de samme unike egenskapene i fiberen på en bærekraftig måte uten å gå på akkord med naturen.  

Vi har brukt flere år på å utvikle en verdi- og forsyningskjede som er i stand til å levere viskosefibre produsert i et lukket system. Dette betyr at alle kjemikalier resirkuleres og ingen kjemikalier slippes ut i naturen. I tillegg utvinnes viskosefibrene våre fra den raskt voksende bambusplanten. Bambusplanten har et naturlig forsvar mot bakterier, noe som gjør at den kan vokse uten bruk av farlige plantevernmidler.I tillegg vokser bambus uten behov for vanning.

FSC-sertifisert bambus

For å sikre at bambusen vi bruker ikke kommer fra en truet art, og at det ikke drives rovdrift på bambusen, har vi klart å få FSC-sertifisere våre produkter av bambus viskose - som en av de første i verden. På denne måten kan vi sikre at ikke mer bambus er felt, at skogen selv kan reprodusere - dette er bærekraftig.

Så hvis du, som oss, synes at bambusviskose er helt fantastisk å ha på men samtidig ikke ønsker å gå  på akkord med miljøet, så se etter vårt FSCmerke på denne siden.

sertifisert bambus

Utvalgte bambus produkter

Ingen produkter