Ull kommer fra pelsen på dyr, i vårt tilfelle fra sauer, og er en av de eldste kjente type fiber - det antas at ullen har blitt brukt til klær i mer enn to tusen år.
Det er mange gode grunner til at ull har vært populær som tekstilfiber i så mange år. Ullen er den mest elastiske fiberen av alle naturlige tekstilfibre, den kan absorbere opptil 35% fuktighet uten at man føler seg våt, den beskytter naturlig mot solens UV-stråler og har isolerende og ventilerende egenskaper som du ikke ser i andre fibre.
I tillegg er ullen en veldig sterk og holdbar fiber, som også har naturlige selvrensende egenskaper. Ullen har derfor et stort antall unike egenskaper men på den annen side, så har ullen også tradisjonelt hatt store etiske problemer i selve produksjonen.
Når du snakker om ull, må du også snakke dyrevelferd.
Sauer er intelligente dyr som kan føle både smerte, frykt og ensomhet. Ofte behandles imidlertid sauene i ullproduksjon ikke som noe mer enn ullproduserende maskiner. Ullklippere er normalt ikke timebetalt, men betales for volum, noe som i mange tilfeller bidrar til å oppmuntre til raskt arbeid uten hensyn til dyrevelferd.
Et av de store problemene i ullproduksjon er noe som kalles "mulesing". Sauene blir ofte avlet for å produsere så mye ull som mulig. Dette betyr at huden deres ligger i folder over ryggen. Disse foldene skaper perfekte forhold for insekter som legger egg i saueskinnfolden. Dette kan føre til infeksjoner, som i verste fall kan føre til at sauen må avlives.
For å unngå dette, kuttes hudfoldene bare av, uten bedøvelse. I tillegg til mulesing har konvensjonell produksjon av ull også et bredt spekter av andre problemer – en stor andel av dem gjelder dyrevelferd.
På NorthOrganic misliker vi sterkt konvensjonell produksjon av ull. Når du som kunde kjøper et produkt av ull fra oss, kan du være sikker på at sauene har hatt det godt og at mulesing ikke har forekommet. Så hvordan sikrer vi det?
All ull som brukes i våre produkter er sertifisert økologisk. Dette bidrar til å sikre at sauene har blitt behandlet godt. En økologisk sertifisering sikrer blant annet større fjøs der det er mer plass per sau. I tillegg får sauer lov til å beholde horn og haler - noe som ikke er en selvfølge i konvensjonell ullproduksjon. Samtidig klippes sauene individuelt, noe som betyr at de blir utsatt for mindre stress.
Til slutt er det viktig å påpeke at mulesing ikke må skje i økologisk ullproduksjon.
Så velg økologisk ull når du kjøper ullprodukter. På denne måten bidrar du til en mer bærekraftig ullproduksjon, hvor det er riktige forhold for både dyr og for de som bryr seg om dem.